Marston, a DISC atyja


Horváth András
2015-02-16 19:10:54

William Moulton Marston neve jól ismert azok körében, akik a DISC-modellel foglalkoznak. Minden tréning bevezetésében elhangzik, hogy az ő nevéhez főződik a DISC-modell kidolgozása, és a legtöbbször megemlítik 1928-as könyvét, a Normális emberek érzelmeit.

Azt sokan tudják, hogy milyen szavakat rövidít DISC-betűszó (leggyakrabban: Dominance, Influence, Steadiness, Compliance), azt már viszont kevesebben, hogy Marstonnál eredetileg Inducement szerepelt az I helyén, és Submissiveness az S-nél. Egy ábra szokott még szerepelni a tréningeken, amely aktív-passzív, barátságos-ellenséges dimenziók mentén mutatja be a négy DISC-dimenziót, ez a koncepció Moulton Marston elméletén alapul.
Ahogy a betűszó feloldása is megváltozott idővel, úgy szorult háttérbe Marston eredeti elmélete is, és Marstonból egy mindenki által hivatkozott, de senki által nem olvasott klasszikus lett.
Pedig Marston munkássága más területeken is kiemelkedő volt. Kidolgozott egy hazugságvizsgáló gépet, magát a hazugságvizsgáló atyjának tekintette. Berendezése a szisztolés vérnyomás mérésén alapult, a ma használatos eszközök használják ezt a módszert, de számos egyéb méréssel kiegészítve (a poligráf feltalálójának John Augustus Larsont tekintik).
Képregényszerzőként is ismert: ő dolgozta ki a Wonder Woman karakterét. 2006-ban a Comic Book Hall of Fame-be is bekerült.