A kérdőívről


Horváth András
2015-02-16 19:09:10

Régóta foglalkozom a DISC-modellel: amikor 2000-ben elkezdtem, akkor a DISC még jórészt ismeretlen volt Magyarországon. Az elmúlt 14 évben többféle DISC-kérdőívvel dolgoztam, megismertem előnyeiket és gyengébb pontjaikat, és bár a DISC-modell hasznosságában őszintén hiszek, egyik kérdőív sem felelt meg teljes mértékben az ízlésemnek. Úgy éreztem, hogy lehetséges olyan rendszert kidolgozni, amelynek az eredményét bárki, különösebb előképzettség nélkül képes értelmezni.

Először egy papír-ceruza verziót dolgoztam ki és lefuttattam rajta a  szokásos tesztfejlesztési köröket, majd ebből készült - a Peopletest platformon - az online verzió. A Peopletest fejlesztője, Balázs nem csupán a platformot adta, hanem hatalmas tesztfejlesztő tapasztalatával is segített, hogy jobb és használhatóbb eszköz kerüljön ki a kezünk közül. A kérdőívet Bétának neveztük el: ez nem más, mint a DISC betűszó magyar fordítása.
A Béta-online verziójának lett néhány egyedi vonása. Ezek egyike, hogy a kérdőív kitöltője megkapja a róla készült leírást - a piacon hozzáférhető verziók általában zártak, csak kiképzett személyek töltethetik ki, és ők is rendelkeznek arról, hogy mi történjen a jelentéssel. Ez az összetett, komoly szaktudást igénylő pszichometriai eszközök esetében teljesen jogos üzleti modell, viszont véleményem szerint (és számos külföldi szolgáltató szerint) a DISC nem ilyen: ha nem pakoljuk tele a leírást szakzsargonnal, nehezen értelmezhető ábrákkal, akkor nincs szükség speciális képzésre az értelmezéshez.
A másik egyedi vonás, hogy a kérdőív kitöltője véleményezheti a róla készült leírást (ezt a módszert a Peopletest más eszközein kívül senki nem alkalmazza). Nem csupán egyben (úgy is), hanem akár mondatonként, és a véleményén túl megjegyzéseket is fűzhet hozzá. Ezek a vélemények és megjegyzések megjelennek a róla készült leírásban. Ezeknek a véleményeknek kettős haszna van: egyrészt a konkrét jelentést pontosabbá teszik, másrészt lehetőséget adnak arra, hogy a kérdőívet továbbfejlesszük és beépítsük a a visszajelzések eredményeit.
Így Béta kifejezésnek is több értelme lett: ez a teszt folyamatosan béta-állapotban leledzik, nincs végleges verziója, időről időre továbbfejlesztjük, építve a kitöltők visszajelzéseire.
Jelenleg az online rendszer próbaüzemét végezzük, ezért a kérdőív kitöltése ingyenes. Minden visszajelzést szívesen veszünk bármilyen formában.